Praktische informatie

1. Voor wie zijn Chinese kruiden geschikt ?
2. Gebruiksaanwijzing Chinese kruiden
3. Geschiedenis Chinese kruiden
4. Waaruit bestaan Chinese kruiden ?
5. Chinese kruiden versus westerse medicijnen
6. Bijwerkingen Chinese kruiden
7. Kwaliteit van de Chinese kruiden

1 Voor wie zijn Chinese kruiden geschikt ?

Chinese Kruiden zijn geschikt voor zowel kinderen als volwassenen. In China wordt nog steeds meer gebruik gemaakt van kruidengeneeskunde dan van acupunctuur om een klacht te behandelen, dit geeft weer dat kruiden een grote reikwijdte hebben. Kruiden zijn vaak een waardevolle toevoeging bij klachten waarbij tekorten in het lichaam de oorzaken zijn van de klacht. Ze kunnen de tekorten aanvullen en het lichaam weer in balans brengen. Vaak in combinatie met acupunctuur is het een complete behandeling voor lichaam en geest.

Klachten die o.a. goed te behandelen of te ondersteunen zijn met Chinese kruiden: Vermoeidheidsklachten, Overgangsklachten, PMS klachten, Slaapproblemen, luchtwegproblemen, Hooikoorts, Verminderde weerstand, Blaasontstekingen, Gewrichtsklachten of Reumatische klachten, Diarree of Obstipatie, ter ondersteuning bij IVF, Oedemen, Stress en Verdriet en dit is slechts ter illustratie omdat de mogelijkheden vele malen groter zijn dan ik hier kan benoemen.

2 Gebruiksaanwijzing Chinese kruiden

De kruiden kunnen in diverse vormen geleverd worden:
Granulaten zijn  in poedervorm welke opgelost dienen te worden in warm water
* deze kunnen ook tegen meerprijs als capsules geleverd worden
* deze kunnen ook tegen meerprijs in tabletvorm geleverd worden
Hydrofiele vloeistoffen zijn vloeibare oplossingen die toegevoegd kunnen worden aan het drinken
Berekening : 1 gram of 1 ml = 1  bijgeleverd lepeltje poeder = 2 tabletten of capsules  = 20 druppels vloeistof
Algemene richtlijnen voor het innemen van de kruiden:
Gebruik 3 x daags  1- 2 ml per dag
dit is 1 -2 lepels / 2 capsules of tabletten / 20 -40 druppels rond de maaltijd

        * 1 a 2 bijgeleverde lepeltjes oplossen in beetje warm water of maak er een hele kop thee van.
* Schud  of roer bij gebruik van granulaat de kruiden goed in de vloeistof om. 

        * 1 a 2 ml ( of 20 tot 40 druppels) met bijgeleverde pipet opzuigen en toevoegen aan een beetje drinken.

Voor het eten Na het eten Tijdens het eten Voor de nacht Naar believen
– recepten die het lichaam
moeten versterken
– acute situaties
– zwaardere verteerbare recepten
zoals recepten met mineralen
– verkoudheden en griep
– recepten voor wormen en
parasieten
– recepten om de maag te versterken
en te ondersteunen
– nachtzweten
– slapeloosheid
– alle andere recepten waarbij
er geen voorkeur voor inname geldt

Opbouwen
Bouw in het begin het gebruik van de kruiden langzaam op door te beginnen met ½ lepeltje per dosering om evt. allergische reactie uit te sluiten. Als er geen reactie heeft plaatsgevonden dan kun je per keer opbouwen naar 1 of 2 lepeltjes.

Opmerkingen : 1. Bij acute situaties moet er vaak kortstondig een hogere dosering worden ingenomen.
Bij chronische situaties langzaam opbouwen ( zie boven)
Kleine en lichtere mensen kunnen volstaan met een lagere dosering dan grote, zware mensen.
Mensen die veel medicijnen gebruiken kunnen ook een iets hogere dosering nodig hebben dan mensen die geen medicijnen gebruiken
Vraag om een aangepast voedingsadvies welke afgestemd is op de werking van de kruiden

Vermijd ½ uur voor en na inname de volgende voedingstoffen:
Koffie
Zuivelproducten zoals melk Voor het eten:
Rauwe voedingsmiddelen
Moeilijk of zwaar verteerbare voedingsmiddelen
Gefrituurd of pikante voedingsmiddelen
Als de gezondheidssituatie na inname van de kruiden plotseling verandert, neem dan gerust contact met mij op

Hoe moet je de kruiden bewaren ?
Bewaar de kruiden op een droge plaats.

3 Geschiedenis chinese kruiden

De chinese kruidenleer zoals we die nu kennen is ouder dan de acupunctuur en de oudste gevonden literatuur dateert dan ook al uit 220 vC. Waarschijnlijk is het gebruik van planten en plant- extracten zelfs nog veel ouder en is het ook niet alleen voorbehouden aan de chinezen maar wordt het gebruik van planten door de hele wereldbevolking al eeuwen als vorm van geneeskunde ingezet om de gezondheid te bevorderen en ziektes te genezen. Wat de chinese kruidenleer zo bijzonder maakt is het feit dat het al vanaf 220vC zeer gedetailleerd opgeschreven en vastgelegd is en we deze kennis over de kruiden dankzij vertalingen nog steeds kunnen lezen en bestuderen.

4 Waaruit bestaan Chinese kruiden ?

De Chinese kruiden komen niet alleen uit China maar kunnen overal ter wereld groeien of voorkomen. Ook planten die in Nederland groeien zoals munt, chrysant of moerbei komen in de
Materia Medica van de Chinese geneeskunde voor. Het is echter een misverstand te denken dat de Chinese kruiden alleen maar uit planten bestaan. De Chinezen gebruiken alle producten uit de natuur die je maar kan bedenken van planten, plantenwortels, mineralen, schelpen, fossielen van o.a. dinosaurussen en in het verleden ook tijgerbotten tot vliegende eekhoornpoepjes aan toe. Er zijn kruiden zoals b.v. de tijgerbotten die in Nederland op de lijst van verboden kruiden staan en terecht, deze zullen nooit in uw receptuur zitten. Bent u echter vegetarisch en wenst u geen dierlijke producten in uw kruiden recept dan is het goed dit door te geven aan uw herbalist zodat er alleen plantaardige kruiden in verwerkt zullen worden. Een kruidenformule wordt zorgvuldig volgens bepaalde richtlijnen gedroogd, vermalen, gekookt en bereidt. Er zijn ook ruwe kruiden verkrijgbaar waar men zelf thuis soep van kan maken, echter gezien de meeste mensen dit te omslachtig vinden zijn de kant en klaar formules een prima oplossing en kan er ook niks meer misgaan tijdens de bereiding.

5 Chinese kruiden versus Westerse medicijnen

Westerse geneeskunde is geënt op het lineair denken versus het systemisch denken bij de Chinese geneeskunde. Een voorbeeld hiervan is het gebruik van coptis een plant die met name bekend staat om zijn antibacteriële werking en koelend werkt bij ontstekingen en infecties. Westerse geneeskunde haalt de stof Berberine die de antibacteriële eigenschappen bezit uit deze plant en verwerkt dit in een medicijn en isoleert dus 1 enkele stof want het doel is het bestrijden van de infectie. Chinese geneeskunde gebruikt de hele plant die soms wel 10 .000 tot 15.000 stoffen bezit waaronder ook de Berberine waarbij het doel is om de infectie te bestrijden maar ook de andere processen in het lichaam te ondersteunen. Onderzoek wijst in deze situatie uit dat alleen Berberine trager werkt dan de gehele plant en dat de andere stoffen die de plant bezit ervoor zorgen dat er geen bijwerkingen ontstaan dus alhoewel ze geen antibacteriële eigenschappen bezitten zorgen ze voor balans en remmen de toxiciteit die Berberine op het lichaam heeft. Beide geneeswijzen hebben voordelen en het verdient de voorkeur om van elkaar te leren en gebruik te maken van de kennis die beide geneeswijze bezitten. In acute situaties zijn Westerse medicijnen te denken aan antibiotica onontbeerlijk en soms zelfs levensreddend. In chronische situaties kunnen natuurlijke kruidenpreparaten de voorkeur hebben omdat ze op lange termijn minder schadelijke effecten hebben op het lichaam. Een goede therapeut zal daarom niet schromen om u door te verwijzen naar een westers arts wanneer hij/zij denkt dat westerse ingrijpen op dat moment meer gepast of effectief zal zijn.

6 Bijwerkingen Chinese kruiden

Chinese kruiden kunnen veilig ingenomen worden en hebben mits juist is voorgeschreven geen nadelige bijwerkingen. “ Baat het niet, schaadt het niet” gaat echter niet op voor chinese kruiden en ze moeten dan ook gezien worden als echte medicijnen. Het is belangrijk dat de diagnose juist wordt gesteld. Als unieke individuen kan de reactie op kruiden verschillen, contact met de behandelaar is daarom essentieel. Het is niet aan te raden om op eigen initiatief chinese kruiden b.v. via internet te bestellen zonder een chinese herbalist hierover geraadpleegd te hebben. Ook langdurig gebruik van bepaalde kruiden kan zeker schade aan het lichaam toebrengen het op eigen initiatief herhalen van uw recepten is zonder overleg niet aan te raden. Uw herbalist weet welke kruiden wel of niet langdurig ingenomen kunnen worden en kan u hierover informeren. Inname van chinese kruiden met westerse medicatie hoeft over het algemeen geen problemen te veroorzaken, toch zijn er enkele kruiden die niet goed samengaan met westerse medicatie, ook hierin is het overleg met een herbalist belangrijk.

7 Kwaliteit van de Chinese kruiden

De kruiden die ik in mijn praktijk voorschrijf zijn allemaal afkomstig van de Natuurapotheek (of San Jiao) uit Pijnacker die garant staat voor hoge kwaliteit en zuiverheid van hun kruiden en aan de Nederlandse eisen van de geneesmiddelenwet voldoen. Hierbij het citaat van de website van de Natuurapotheek over de kwaliteit van de kruiden die zij verstrekken :

Omdat de NatuurApotheek een erkende apotheek is voldoen onze bereidingen ook aan de eisen die de geneesmiddelenwet stelt aan farmaceutische producten. Zo stelt de geneesmiddelenwet duidelijke eisen aan bijvoorbeeld de toegestane afwijking van de hoeveelheid werkzame stoffen in een bereiding, t.o.v. de opgegeven hoeveelheid. In de NatuurApotheek werken wij volgens de richtlijnen van een reguliere bereidende apotheek zodat onze bereidingsvoorschriften per productiecharge controleerbaar zijn, inclusief de analysecertificaten van de gebruikte grondstoffen. Wij garanderen daarmee de hoogst haalbare kwaliteit van al onze bereidingen, en zijn daarbij volledig transparant voor iedere voorschrijver. De natuurlijke en orthomoleculaire grondstoffen die wij inkopen zijn de sterkst werkzame en zuiverste grondstoffen die wereldwijd beschikbaar zijn, en voldoen bovendien aan de Europese zuiverheidseisen. Dat wil bijvoorbeeld zeggen dat er gegarandeerd geen limieten voor resten van pesticiden en zware metalen worden overschreden. Bovendien betrekken wij onze grondstoffen per grondstof steeds van dezelfde leverancier, zodat steeds van een vergelijkbaar therapeutisch effect kan worden uitgaan.