Waarom Chinese voedingsadviezen ?

 

Voeding als basis

Volgens de Chinese Geneeskunde is voeding de basis voor een gezond lichaam. In China krijgt iemand die ziek allereerst voeding die hem weer beter moet maken, dus is voeding het eerste medicijn wat voor handen is. Daarnaast wordt voeding ook gezien als de bron van bepaalde ziektes. Het langdurig eten van “ verkeerde ” voedingsmiddelen zal het lichaam gaan verzwakken en kunnen er allerlei klachten maar ook ernstige ziektes uit ontstaan.

Voorkomen is beter dan genezen

Voorkomen is beter dan genezen Daarom is een goed voedingsadvies onontbeerlijk in de Chinese geneeskunde. Het is echter niet zo dat voor iedereen hetzelfde voedingsadvies wordt gegeven. We zijn immers allemaal verschillend. Dat maakt het soms ingewikkeld maar met wat tips en adviezen komt u een heel eind. Vaak geef ik naast de behandelingen dan ook voedingsadviezen mee die mee kunnen werken bij het herstel van het lichaam. Er zijn soms ziektebeelden die niet goed behandeld kunnen worden wanneer de voeding niet aangepast wordt te denken valt aan fybromyalgie, hooikoorts of terugkerende verkoudheden

De natuur van voeding

De natuur van voeding Elk voedingsmiddel wat we eten heeft een bepaalde uitwerking op ons lichaam. Daar is voeding ook voor bedoeld. Waarom groeit tropisch fruit in de tropen ? Waarom eten wij boerenkool en stampotten in de winter ? Omdat de natuur ervoor zorgt dat wij de juiste producten voor handen voor het klimaat waar we in leven. Tropisch fruit werkt namelijk verkoelend in het lichaam en dat is wel zo prettig als de temperatuur continu tussen de 30 en 40 graden is. Andersom zijn stampotten en pompoenen verwarmend net zoals rookworst en dit zijn dan ook onze favoriete winterrecepten, vooral wanneer het echt winter wordt. Naast een eigen temperatuur heeft elk voedingsmiddel ook een eigen smaak ; zoet, zout, zuur, scherp of neutraal. Ook dit geeft informatie wat het voedingsmiddel doet. Zoet voedt je spijsverteringssysteem en vooral je alvleesklier, zout voedt je nieren, zuur gaat naar je lever en scherp gaat naar de longen. Alsof dit nog niet genoeg is heeft elk voedingsmiddel ook nog specifieke eigenschappen bijvoorbeeld dat het Damp of slijm oplost, denk aan een uitje bij je bed wat ervoor zorgt dat je neus open blijft tijdens het slapen.

Voeding als medicijn

Nu begrijp je waarschijnlijk ook beter waarom voeding als medicijn gebruikt kan worden. In de 5 elementen voedingsleer gaan we dan ook gebruik maken van al deze kennis over voeding die de Chinezen hebben uitgewerkt en opgeschreven. Al deze kennis vindt je weer terug in de Chinese kruidengeneeskunde. Een voorbeeld is het kaneeltwijgje wat zowel in de voeding gebruikt kan worden maar ook gebruikt wordt in Chinese kruidenformules. Het kaneel twijgje ( Gui zhi ) is warm, scherp en zoet. Het gaat naar de Longmeridiaan, de hartmeridiaan en de blaasmeridiaan. Het verwijdert koude uit de spierlagen en verwarmt de buik en het yang van het hart. Het versterkt het immuunsysteem bij zwakte en is dus toepasbaar bij griepjes en verkoudheden die niet echt op willen knappen. Wanneer je dit nu weet zou je dus wanneer je een griepje onder de leden hebt deze tip kunnen gebruiken in een recept wat je voor jezelf gaat bereiden. Dat kunnen peertjes of appeltjes met kaneel zijn maar je kan ook een grog maken waarin alle ingrediënten zitten die je lichaam dat laat doen wat nodig is namelijk: warm worden en het virus eruit zweten

De basis ingrediënten van een grog om je flink te laten zweten zijn:
• glaasje sterke drank zoals rum of cognac
• lepeltje honing
• snufje kaneel, nootmuskaat of kruidnagel